Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Η 1η Μαΐου, ή αλλιώς η Πρωτομαγιά , είναι μια γιορτή αφιερωμένη στην άνοιξη και τα λουλούδια. Λέγεται επίσης και «Εργατική Πρωτομαγιά» εις ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο τον Μάιο του 1886, που διεκδικούσαν οχτάωρο ωράριο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Για τα εργατικά συνδικάτα η μέρα αυτή αποτελεί απεργία , ενώ για τους υπόλοιπους απλά αργία.
Στο μάθημα αυτό θα μάθετε για τα ιδιαίτερα έθιμα της ημέρας αυτής.
Γνωρίζετε πότε έγινε στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Τότε οι Έλληνες, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί της Ευρώπης, γιορτάζανε την τελική νίκη της άνοιξης απέναντι στον χειμώνα, πράγμα που έφερνε γονιμότητα και ζωή στη φύση και κατ' επέκταση στους ανθρώπους. Η ίδια η λέξη «Μάιος» πιστεύεται ότι προέρχεται από τη ρωμαϊκή θεά Maia, η οποία πήρε το όνομά της από την Πλειάδα Μαία. Η λέξη « μαία » σήμαινε τότε « τροφός » και «μητέρα». Οι γιορτές της αρχαιότητας αλλοιώθηκαν φυσικά με το πέρασμα των αιώνων, όμως επιβιώνουν σήμερα ως απλά λαϊκά έθιμα.
Στην Ελλάδα το πιο γνωστό έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι . Πολλοί εκμεταλλεύονται την αργία και πηγαίνουν εκδρομές στην ύπαιθρο για να μαζέψουν αγριολούλουδα και πρασινάδες , που θα πλέξουν σε στεφάνι και θα κρεμάσουν στις πόρτες τους απ' έξω. Το έθιμο αυτό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση, ακόμα και όσους ζουν στις πόλεις. Το στεφάνι ξεραίνεται και παραμένει στις πόρτες ως τη γιορτή του Αϊ-Γιαννιού, όπου στην επαρχία το καίνε στις φωτιές που ανάβουν και που ανέφερα σε προηγούμενο βίντεο.
Σε πολλές περιοχές ο Μάης ενσαρκώνεται στο « Μαγιόπουλο ». Στο έθιμο αυτό ένα παιδί στολισμένο με λουλούδια τριγυρνάει στους δρόμους του χωριού μαζί με συνοδεία, και όλοι χορεύουν και τραγουδάνε τραγούδια για τον Μάη. Στη Ναύπακτο το Μαγιόπουλο συνοδεύεται από γέρους φουστανελάδες που κρατούν κουδούνια στολισμένα με ανθισμένη ιτιά. Το έθιμο αυτό, με ελάχιστες παραλλαγές, λέγεται « πιπεριά » στη βόρεια Εύβοια. Από τα χαράματα οι νέες του χωριού σκεπάζουν το σώμα μιας λυγερόκορμης κοπέλας με λουλούδια και φτέρες . Της κρεμάνε και ένα κουδούνι και αυτή είναι... η «πιπεριά».
Σε μερικά μέρη όλοι καταβρέχουν την «πιπεριά» και τραγουδάνε παρακαλώντας για βροχή, ενώ εκείνη υποκλίνεται σε όσους τη ραντίζουν . Λένε πως πολλές φορές μετά το γύρισμα της «πιπεριάς» στους δρόμους του χωριού, βρέχει!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε πότε έγινε στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση;
Έγινε το 1892 από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Έπειτα ακολούθησε και άλλη τον επόμενο χρόνο με πάνω από 2.000 εργαζόμενους να ζητούν οχτάωρο, αργία την Κυριακή και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Στις μέρες μας την Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις με μεγαλύτερες αυτές στο κέντρο της Αθήνας.
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Πώς γιορτάζεται η 1η Μαΐου στη δικιά σας χώρα;
Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!

Comments

Hide