Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλογιορτής για τους Έλληνες, καθώς εκτός από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την οποία είδαμε σε προηγούμενο βίντεο, γιορτάζουμε επίσης και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου , μια σημαντική θρησκευτική γιορτή. Άρα η ημέρα αυτή είναι μέρα διπλής χαράς, αλλά και αργίας στην Ελλάδα.
Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε πληροφορίες για τα διάφορα έθιμα που αφορούν την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Η λέξη «Ευαγγελισμός» είναι μια σύνθετη λέξη. Γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Σύμφωνα με τις Γραφές όταν η Παναγία ήταν ακόμα νεαρή και ζούσε στη Ναζαρέτ, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε ξαφνικά μπροστά της μια μέρα. Ο χαιρετισμός που της απηύθυνε την τρόμαξε, όπως ήταν φυσικό, όμως εκείνος την καθησύχασε . Της αποκάλυψε τότε ότι εκείνη είναι η εκλεκτή που θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού. Εκείνη απόρησε και ρώτησε πώς θα τεκνοποιήσει , αφού η ίδια δεν είχε επαφή με άντρα ξανά. Ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι η σύλληψη θα γίνει με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, που έτσι και έγινε.
Η χαρμόσυνη αυτή Θεομητορική γιορτή γιορτάζεται μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής, μια περίοδος πένθους και νηστείας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού μόνο δύο φορές: την ημέρα του Ευαγγελισμού, ακόμα και αν πέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και την Κυριακή των Βαΐων, που έχουμε δει σε προηγούμενο βίντεο. Παλιά, στα νησιά υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, η μόνη φθηνή και εύκολη λύση ήταν ο παστός μπακαλιάρος . Έτσι επικράτησε ως έθιμο της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά .
Πολλά έθιμα του Ευαγγελισμού έχουν σχέση με την αντίληψη ότι την ημέρα αύτη ξεκινά η άνοιξη και επιστρέφουν τα χελιδόνια . Τα παιδιά βγάζουν από το χέρι τους τον « Μάρτη » και τον αφήνουν στα δέντρα να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν φωλιές. Τα παιδιά της Ηπείρου βγαίνουν στα χωράφια με κατσαρολικά κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους για να διώξουν τα φίδια, επειδή πιστεύουν πως εκείνη την ημέρα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη . Άλλα έθιμα της ημέρας είναι το «Εωθινό» και η «Λαμπαδηφορία» στη Σκιάθο, και το πανηγύρι στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς προς τιμή της « Βαγγελίστρας ».
Ο μπακαλιάρος ονομάζεται και «ψάρι του βουνού». Η ιστορία του ξεκινάει με τους Βίκινγκς, που πρώτοι τον ψάρεψαν, έπειτα παστώθηκε από τους Βάσκους, και στην Ελλάδα έφτασε τον 15ο αιώνα, με τους Άγγλους να στέλνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες με αντάλλαγμα σταφίδες!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Η λέξη «Ευαγγελισμός» είναι μια σύνθετη λέξη. Γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει;
Η λέξη «Ευαγγελισμός» ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαίο «ευ», που ως επίρρημα ή πρόθεμα σε λέξεις σημαίνει «καλός» ή γενικά «καλό», και από το επίσης αρχαίο «αγγέλλω», που σημαίνει «αναγγέλλω» ή «ανακοινώνω», δηλαδή «φέρνω μια είδηση». Έτσι «Ευαγγελισμός» σημαίνει «αναγγελία καλής είδησης».
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε γιορτές στη χώρα σας που αφορούν την άνοιξη;
Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!a

Comments

Hide