Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Επέτειο του «ΟΧΙ». Μια μέρα εθνικής γιορτής και αργίας, εις ανάμνηση του «όχι» που απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς την 28η Οκτωβρίου του 1940 στο τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης, που έλαβε μέσω του Ιταλού πρέσβη, και που απαιτούσε την ελεύθερη πρόσβαση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε για τα γεγονότα που αφορούν την 28η Οκτωβρίου.
Ιστορικά, ο Μεταξάς δεν απάντησε με ένα απλό «όχι». Γνωρίζετε πώς απάντησε ακριβώς;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η άρνηση του Μεταξά στην επεκτατική πολιτική του Ιταλού φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι, γνωστός ως Ντούτσε, είχε ως αποτέλεσμα την ίδια ημέρα τα ιταλικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ήπειρο. Έτσι η εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε με τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Οι Ιταλοί οπισθοχώρησαν την άνοιξη του 1941. Η πρώτη αυτή νίκη των Συμμάχων απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα ανύψωσε το ηθικό στην σκλαβωμένη Ευρώπη. Ακολούθησε όμως η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και η Κατοχή που διήρκησε τέσσερα φριχτά χρόνια.
Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το ηθικό ανύψωναν στην Ελλάδα η μουσική και οι γελοιογραφίες στα πρωτοσέλιδα της εποχής. Η Σοφία Βέμπο ήταν η εθνική φωνή που εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο με πατριωτικά και σατιρικά τραγούδια όπως τα: «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και « Κορόιδο Μουσολίνι». Σήμερα, κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, και ιδιαίτερα στις σχολικές, ακούγονται πάντα τα τραγούδια αυτά όπως και το «Γυναίκες Ηπειρώτισσες», και τα εμβατήρια «Πίνδος», «Μακεδονία ξακουστή» και «Ευζωνάκι» που είναι πολύ δημοφιλή στις παρελάσεις.
Οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις που γίνονται την ημέρα αυτή έχουν ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν και ανάπηροι πολέμου, αν και αυτοί κάθε χρόνο είναι όλο και πιο λίγοι λόγω της μεγάλης ηλικίας τους. Στις εκδηλώσεις εορτασμού συμπεριλαμβάνεται η γενική σημαιοστόλιση , η κατάθεση στεφάνων σε διάφορα πολεμικά μνημεία της χώρας και φυσικά ο Εθνικός μας Υμνος. Ο τίτλος του είναι «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» και ακούγεται συνήθως στο τέλος των εκδηλώσεων. Ως ένδειξη σεβασμού πρέπει πάντα να στεκόμαστε όρθιοι όταν τον ακούμε.
Ο Μουσολίνι σατιρίστηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο της εποχής αυτής. Μουσικές επιθεωρήσεις , τραγούδια και γελοιογραφίες τον παρουσιάζουν πάντα αδύναμο απέναντι στους Έλληνες, οι οποίοι συνήθως απεικονίζονται φορώντας τσαρούχια, το ελληνικό παραδοσιακό παπούτσι.
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Ιστορικά, ο Μεταξάς δεν απάντησε με ένα απλό «όχι». Γνωρίζετε πώς απάντησε ακριβώς;
Ο Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη στα γαλλικά, που αποτελεί επίσημη διπλωματική γλώσσα, και είπε: «Alors, c'est la guerre!», δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο!». Η άρνηση αυτή πέρασε στον τότε ελληνικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ», εξού και η ονομασία «Επέτειος του ΟΧΙ».
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Στη χώρα σας γίνονται εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide