Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Η Κυριακή του Πάσχα , ή αλλιώς η «Λαμπρή», είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή στην Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού, ένα σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας. Είναι μια κινητή εορτή και στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο μεταξύ 4 Απριλίου και 8 Μαΐου, την εποχή που η φύση επίσης αναγεννιέται και υποδέχεται την άνοιξη.
Σε αυτό το μάθημα θα δούμε τα κυριότερα έθιμα της Λαμπρής.
Γνωρίζετε γιατί το Πάσχα των Ορθόδοξων γιορτάζεται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες από το Πάσχα των Καθολικών;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η Κυριακή του Πάσχα σημαίνει κόκκινα αυγά, αρνί και γλέντι. Πολλοί μετακινούνται μαζικά σε διάφορες πόλεις και χωριά όπου έχουν συγγενείς για να γιορτάσουν μαζί. Από νωρίς το πρωί στήνονται σε ανοιχτό χώρο σούβλες που θα ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία και το κοκορέτσι , συνήθως υπό την επίβλεψη των αντρών. Το σούβλισμα διαρκεί αρκετά έτσι όλοι βρίσκουν ευκαιρία για γλέντι και ποτό, συνήθως με παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο όλοι μαζεύονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι και απολαμβάνουν το γεύμα.
Την ημέρα αυτή τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά ως εξής: Ο ένας κρατάει το αυγό ακίνητο με την μυτερή πλευρά του προς τα πάνω. Ο άλλος κρατάει το αυγό ψηλότερα με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω και με μια κοφτή κίνηση χτυπάει το αυγό του πρώτου. Κατά τη διαδικασία αυτή ο ένας λέει «Χριστός Ανέστη» ενώ ο άλλος απαντά «Αληθώς Ανέστη». Το αυγό που σπάει γυρνάει τότε από την ανάποδη και η διαδικασία επαναλαμβάνεται με αντίθετους ρόλους. Όποιο αυγό δεν σπάσει καθόλου είναι γούρικο και χρησιμοποιείται ξανά.
Στην Καλαμάτα κάθε χρόνο αναβιώνει ένα ξεχωριστό έθιμο, ο διάσημος «σαϊτοπόλεμος». Οι συμμετέχοντες λέγονται σαϊτολόγοι και χωρίζονται στα λεγόμενα «μπουλούκια». Οι σαΐτες που κρατούν είναι χαρτονένιοι σωλήνες γεμάτοι μπαρούτι . Μερικοί αναφέρονται στο έθιμο αυτό και ως το « ζεϊμπέκικο της φωτιάς» εξαιτίας του τρόπου που τις κρατούν και των κινήσεων που κάνουν. Το έθιμο αυτό εκτιμάται πολύ από τους ντόπιους καθώς θυμίζει την αναχαίτιση του τουρκικού ιππικού με εκρηκτικά και τον ένδοξο αγώνα των προγόνων τους κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην Κύθνο στήνεται μία κούνια στην πλατεία της χώρας του νησιού, όπου πάνε και κάθονται σε αυτή αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Όποιος κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε γιατί το Πάσχα των Ορθόδοξων γιορτάζεται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες από το Πάσχα των Καθολικών;
Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας , σύμφωνα με το σύγχρονο Ιουλιανό ημερολόγιο . Οι Ορθόδοξοι όμως σύμφωνα με το παλιό Γρηγοριανό ημερολόγιο , το οποίο όμως δεν είναι αστρονομικά ακριβές.
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε δει ποτέ πώς σουβλίζεται το αρνί την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide