Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Η Κυριακή του Πάσχα , ή αλλιώς η «Λαμπρή», είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή στην Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού, ένα σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας. Είναι μια κινητή εορτή και στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο μεταξύ 4 Απριλίου και 8 Μαΐου, την εποχή που η φύση επίσης αναγεννιέται και υποδέχεται την άνοιξη.
Σε αυτό το μάθημα θα δούμε τα κυριότερα έθιμα της Λαμπρής.
Γνωρίζετε γιατί το Πάσχα των Ορθόδοξων γιορτάζεται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες από το Πάσχα των Καθολικών;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η Κυριακή του Πάσχα σημαίνει κόκκινα αυγά, αρνί και γλέντι. Πολλοί μετακινούνται μαζικά σε διάφορες πόλεις και χωριά όπου έχουν συγγενείς για να γιορτάσουν μαζί. Από νωρίς το πρωί στήνονται σε ανοιχτό χώρο σούβλες που θα ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία και το κοκορέτσι , συνήθως υπό την επίβλεψη των αντρών. Το σούβλισμα διαρκεί αρκετά έτσι όλοι βρίσκουν ευκαιρία για γλέντι και ποτό, συνήθως με παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο όλοι μαζεύονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι και απολαμβάνουν το γεύμα.
Την ημέρα αυτή τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά ως εξής: Ο ένας κρατάει το αυγό ακίνητο με την μυτερή πλευρά του προς τα πάνω. Ο άλλος κρατάει το αυγό ψηλότερα με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω και με μια κοφτή κίνηση χτυπάει το αυγό του πρώτου. Κατά τη διαδικασία αυτή ο ένας λέει «Χριστός Ανέστη» ενώ ο άλλος απαντά «Αληθώς Ανέστη». Το αυγό που σπάει γυρνάει τότε από την ανάποδη και η διαδικασία επαναλαμβάνεται με αντίθετους ρόλους. Όποιο αυγό δεν σπάσει καθόλου είναι γούρικο και χρησιμοποιείται ξανά.
Στην Καλαμάτα κάθε χρόνο αναβιώνει ένα ξεχωριστό έθιμο, ο διάσημος «σαϊτοπόλεμος». Οι συμμετέχοντες λέγονται σαϊτολόγοι και χωρίζονται στα λεγόμενα «μπουλούκια». Οι σαΐτες που κρατούν είναι χαρτονένιοι σωλήνες γεμάτοι μπαρούτι . Μερικοί αναφέρονται στο έθιμο αυτό και ως το « ζεϊμπέκικο της φωτιάς» εξαιτίας του τρόπου που τις κρατούν και των κινήσεων που κάνουν. Το έθιμο αυτό εκτιμάται πολύ από τους ντόπιους καθώς θυμίζει την αναχαίτιση του τουρκικού ιππικού με εκρηκτικά και τον ένδοξο αγώνα των προγόνων τους κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην Κύθνο στήνεται μία κούνια στην πλατεία της χώρας του νησιού, όπου πάνε και κάθονται σε αυτή αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Όποιος κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε γιατί το Πάσχα των Ορθόδοξων γιορτάζεται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες από το Πάσχα των Καθολικών;
Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας , σύμφωνα με το σύγχρονο Ιουλιανό ημερολόγιο . Οι Ορθόδοξοι όμως σύμφωνα με το παλιό Γρηγοριανό ημερολόγιο , το οποίο όμως δεν είναι αστρονομικά ακριβές.
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε δει ποτέ πώς σουβλίζεται το αρνί την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

5 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

GreekPod101.com Verified
Friday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Εσείς έχετε δει ποτέ πώς σουβλίζεται το αρνί την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα;

Have you ever seen how the lamb gets spit-roasted on Easter Sunday in Greece?

GreekPod101.com Verified
Tuesday at 07:21 PM
Your comment is awaiting moderation.

Γεια σου Σαμ!


Το αρνί στη σούβλα είναι όντως πολύ νόστιμο! Ας ελπίσουμε ότι θα είναι τυχερό το αυγό σου και του χρόνου!


Γεια χαρά,


Στεφανία

Team GreekPod101.com

Sam
Saturday at 03:30 AM
Your comment is awaiting moderation.

ναι το σουβλες ειναι νοστιμο! αυτη την χρονια το κοκκινη αυγο μου ειναι γουρικο!

Yes the souvla is delicious! This year my red egg was lucky!

GreekPod101.com Verified
Monday at 07:22 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hi Jacob!


Thank you for this insightful comment!


You did very, very well writing in Greek! Don't worry if you get a few words wrong! Keep writing as much Greek as possible:smile:


I think the prayer you say in England would translate in Hellenistic Greek (old Greek used in the Bible):

"...ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς..."


This is the line we say in the prayer "Πάτερ ημών" ("Our Father" or "The Lord's Prayer")


Kind regards,


Stefania

Team GreekPod101.com

Jacob
Sunday at 06:05 PM
Your comment is awaiting moderation.

Στην Αγγλία γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα με παρόμοιο τρόπο. Πρώτα προσευχόμαστε στο Θεό. Η προσευχή μας είναι «Η βασιλεία έρθει στη Γη, όπως είναι για τον ουρανό." Τότε έχουμε ένα μεγάλο παραδοσιακό γεύμα, με ορεκτικά είναι το άσπρο ψωμί και το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι αυτό που ο Ιησούς έδωσε στους δώδεκα μαθητές του πριν πεθάνει. Aγγλία τρόπος που το γιορτάσουμε είναι είδος παρόμοιο με τον τρόπο που οι Έλληνες το γιορτάσει. Συγγνώμη αν πάρω κάποιες λέξεις λάθος.


In England we celebrate Easter Sunday in a similar manner. First we pray to God. Our prayer is "The kingdom come on earth as it is in heaven." Then we have a great traditional meal, with starters being white bread and red wine, which is what Jesus gave the twelve disciples before he died . The way England celebrates is kind of similar to the way the Greeks celebrate. Sorry if I get some words wrong. :smile: :innocent: