Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Αρχαία Ολυμπία
Η Αρχαία Ολυμπία είναι πόλη της Αρχαίας Ελλάδας στην Πελοπόννησο, στην οποία διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 776 πΧ οι Ολυμπιακοί αγώνες. Σήμερα, ίχνη αυτής της ζωής βρίσκει κανείς στα υπάρχοντα κτήρια, που θυμίζουν εκείνη την εποχή.
Στην Αρχαία Ολυμπία μπορεί κανείς να βρει ακόμα τις αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν τις προσπάθειες των αγωνιζομένων; το στάδιο, το γυμνάσιο και τα λουτρά είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία που θα συναντήσει κανείς. Το στάδιο ήταν ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων; κτισμένο από τη μια πλευρά στο λόφο εκμεταλλεύεται την κλίση του. Το γυμνάσιο ήταν ο χώρος προπόνησης των αθλητών, ο οποίος ήταν στεγασμένος για να μπορούν να αθλούνται ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών. Κοντά στο στάδιο υπήρχε και ιππόδρομος, σήμερα όμως δεν έχει σωθεί.
Όμως, μιας και οι Αρχαίοι πίστευαν πως «νους υγιής εν σώματι υγιή», κοντά στο αθλητικό κέντρο υπάρχει και συγκρότημα ναών, με σημαντικότερο το ναό του Δια -αρχηγό των θεών του Ολύμπου- που θεωρείται πως φιλοξενούσε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δια, ύψους 13 μέτρων. Όλοι οι ναοί βρίσκονται στο ιερό δάσος της Άλτεως, που συνορεύει με τα στάδια, με όριο τη στοά της ηχούς. Δυστυχώς πολλά από τα μνημεία καταστράφηκαν από δύο μεγάλους σεισμούς το 522 και 551 μΧ.
Σήμερα, λίγο έξω από την αρχαία πόλη υπάρχει και η σύγχρονη, με εγκαταστάσεις για να υποδέχεται τους επισκέπτες και φυσικά το μουσείο της Ολυμπίας, που περιέχει πολλά σημαντικά ευρήματα, όπως το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους.

Comments

Hide