Dialogue - Greek

Hide

Vocabulary

Hide
σύγχρονος síhronos contemporary
μνημείο mnimío monument
ιστορία istoría history
αρχαίο arhéo ancient
πολιτισμός politismós civilization, culture
νεοκλασικός neoklassikos neoclassic
εντοπίζω entopizo to locate
αντιληπτός antiliptos perceptible
διαμορφώνω diamorfono to form
διερχόμενος dierhomenos transiting

Lesson Notes

Hide

Cultural Insights

2 σημαντικά μνημεία: Ακρόπολη και Ηρώδειο


Η Ακρόπολη αποτελεί έναν από τους 7 λόφους της Αθήνας, στον οποίο βρίσκονται οικοδομημένα πολλά σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, με βασικότερα το λύχνο του Δυτικού πολιτισμού Παρθενώνα και το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες. Σήμερα, στον λόφο αυτό βρίσκονται μόνο απομιμήσεις του πλούσιου γλυπτικού διακόσμου, μιας και τα πρωτότυπα μεταφέρθηκαν για λόγους προστασίας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο κτήριο συμβολικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το Ηρώδειο, ένα ρωμαϊκό θέατρο προσφορά του Ηρώδη του Αττικού, με ιδιαίτερη δομή και μορφολογία, αφού οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων -που ακόμα και σήμερα λαμβάνουν μέρος- την θέα της πόλης.

 

Two Important Monuments: The Acropolis and Herodio


The Acropolis is one of the seven hills of Athens on which many important archeological monuments with the most important links to Western civilization were constructed, including the Parthenon and the Erechtheum with the Caryatids. Nowadays, only replicas of the rich sculptural decorations exist on this hill, since the prototypes were transferred for protection to the New Museum of Acropolis, a contemporary building of symbolic and architectural importance designed by the architect Bernard Tschumi. At the foothills is located the Herodio, a Roman theater offered by Herod the Attic, with a special structure and morphology: the spectators have the possibility of enjoying the view of the city while watching the performances that take place even today.

 

 

Lesson Transcript

Hide
Αθήνα
Η Αθήνα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Ελλάδας και αποτελεί την πρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, μια πόλη- κέντρο διαμόρφωσης του Δυτικού πολιτισμού, με πολυτάραχη ιστορία.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, απέκτησε το όνομα της από τη θεά Αθηνά ύστερα από συναγωνισμό με τον Ποσειδώνα για την ανάδειξη του προστάτη της πόλης.
Η ιστορία της θεωρείται πως ξεκινά ήδη από την Νεολιθική εποχή, αναδεικνύεται όμως σε κέντρο πολιτισμού και διανόησης κατά την αρχαιότητα και ειδικότερα στην Χρυσή εποχή (500-300 πΧ), οπότε και μπήκαν τα θεμέλια της δημοκρατίας και αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα. Χαρακτηριστικό επίτευγμα εκείνης της εποχής ήταν η κατασκευή του Παρθενώνα. Από το 146 πΧ, με την υπαγωγή της στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και την εξάπλωση του χριστιανισμού, άρχισε να ξεθωριάζει η λάμψη και η δόξα της. 1310 χρόνια αργότερα, περνά στην κατοχή των Οθωμανών για 400 χρόνια, ως το 1821 που ξεκινά ο αγώνας ανεξαρτησίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Αθήνα υπέστη πολλές καταστροφές και σε μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.
Η σύγχρονη ιστορία της ξεκινά το 1834 με την ανακήρυξή της σε νέα πρωτεύουσα του κράτους, με διάφορα γεγονότα να την σημαδεύουν, όπως η Μικρασιατική καταστροφή (1922), ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, η έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας το ‘60 και η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1981).
Η πόλη αποτελείται από δύο κέντρα, το αρχαίο και το σύγχρονο, τα οποία ενώνονται μέσα από ένα σύστημα πεζοδρόμων. Το αρχαίο τμήμα περιλαμβάνει πληθώρα αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολη, Αρχαία αγορά, Κεραμεικός) και παλαιών συνοικιών (Πλάκα, Θησείο, Μοναστηράκι) που γίνονται αντιληπτά στον διερχόμενο περαστικό, αποτελώντας κομμάτι της καθημερινότητας των Αθηναίων.
Η σύγχρονη εικόνα της πόλης διαμορφώνεται από μνημεία και σπίτια Νεοκλασικού χαρακτήρα, πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος και σύγχρονα κτήρια. Πλατείες και μικρά πάρκα γεμίζουν από κόσμο και γίνονται τα κέντρα κάθε γειτονιάς. Σ’ αυτές διαδραματίζεται η ζωή των Αθηναίων μέρα και νύχτα, με μαγαζιά, ταβέρνες και μπαρ κατά μήκος των δρόμων να συνθέτουν το νυχτερινό τοπίο της πόλης.
Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη ζωή, ένα σύνολο από ιστορικά κομμάτια, όπου κανείς περπατώντας μπορεί να εντοπίσει την ιστορική πορεία του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.