Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Το Σάββατο πριν την «Κυριακή της Απόκρεω», κατά τη δεύτερη εβδομάδα του καρναβαλιού, και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής λέγεται « Ψυχοσάββατο » ή «Σάββατο των Ψυχών». Τα δύο Ψυχοσάββατα αυτά γιορτάζονται 57 ημέρες πριν το Πάσχα και 48 ημέρες μετά το Πάσχα αντίστοιχα , και είναι αφιερωμένα στους νεκρούς.
Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε πώς οι Έλληνες τιμούν τους νεκρούς τα Ψυχοσάββατα.
Γνωρίζετε ποιο είναι το νόημα της παροιμίας «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για τους νεκρούς κάθε Σάββατο εις ανάμνηση του Χριστού που πέθανε κατά το Μεγάλο Σάββατο. Παρ' όλα αυτά τα Ψυχοσάββατα έχουν καθιερωθεί προς τιμήν αυτών που πέθαναν χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για αυτούς, για διάφορους λόγους, ένα μνημόσυνο , η τελετή κατά την οποία ζητείται από τον Θεό να συγχωρέσει και να αναπαύσει εν ειρήνη όσους έχουν φύγει από κοντά μας. Πολλοί κάνουν μνημόσυνα για τους νεκρούς συγγενείς τους και επισκέπτονται τους τάφους τους για να περιποιηθούν το μνήμα , να το καθαρίσουν, να αφήσουν λουλούδια, να λιβανίσουν και να ανάψουν το καντήλι .
Πριν την έλευση του χριστιανισμού τα μνημόσυνα αποτελούσαν έθιμο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι με δεήσεις, θυσίες και προσφορές ζητούσαν συγχώρεση για τις αμαρτίες των νεκρών. Σήμερα μνημόσυνα γίνονται ως εξής: Κατ' αρχάς αναγγέλονται μέσω εφημερίδων ή με ειδικά αγγελτήρια που επικολλούνται στην γειτονιά όπου ζούσε ο νεκρός. Έπειτα ψάλλεται τρισάγιο στον τάφο του νεκρού από ιερέα ή γίνεται ειδική δέηση στην εκκλησία μετά τη Θεία Λειτουργία . Στο τέλος πάντα μοιράζονται τα «κόλλυβα» στους παρευρισκόμενους και μερικές φορές ακολουθεί τραπέζι.
Τα κόλλυβα είναι ένα νόστιμο γλυκό από βρασμένο σιτάρι , ρόδι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κανέλα και μερικές φορές ζάχαρη άχνη . Παλιότερα τα ετοίμαζαν στα σπίτια. Σήμερα όμως ετοιμάζονται σε ζαχαροπλαστεία ή ειδικά εργαστήρια. Μετά το μνημόσυνο, ό,τι περισσέψει μοιράζεται σε συγγενείς και φίλους για να φαγωθεί και να συγχωρεθεί έτσι συμβολικά ο νεκρός. Η χριστιανική συνήθεια των κόλλυβων πιστεύεται ότι προέρχεται από την συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να προσφέρουν στους νεκρούς την « πανσπερμία », ένα μείγμα σιταριού και άλλων καρπών.
Στην Κρήτη την παραμονή και ανήμερα του Ψυχοσάββατου δεν κόβουν δέντρα γιατί πιστεύουν ότι οι ψυχές κάθονται σ' αυτά και μας παρακολουθούν. Αν κάποιος κόψει ένα κλαδί οι ψυχές θα πέσουν κάτω και θα παραπονεθούν!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε ποιο είναι το νόημα της παροιμίας «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»;
Η παροιμία αυτή σημαίνει ότι κάποιος επωφελείται από τις προσπάθειες άλλων, τις οποίες παρουσιάζει ως δικές του προσπάθειες. Πολύ συχνά λέγεται και για κάποιον που θέλει να δείξει ότι είναι χουβαρντάς , αλλά χρησιμοποιώντας χρήματα... άλλων!
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε παρόμοια έθιμα στη χώρα σας;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide