Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Τα Θεοφάνια , ή αλλιώς τα Φώτα, είναι μια χριστιανική εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, εις ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό. Είναι η τρίτη και η τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου , της περιόδου δηλαδή από τα Χριστούγεννα ως τα Θεοφάνια. Λέγεται Δωδεκαήμερο επειδή διαρκεί δώδεκα ημέρες.
Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε πώς ακριβώς γιορτάζονται τα Θεοφάνια στην Ελλάδα.
Η σύνθετη λέξη «Θεοφάνια» αποτελείται από δύο λέξεις. Μήπως γνωρίζετε ποιες είναι αυτές;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Σύμφωνα με τις Γραφές , κάποια ημέρα ο Ιησούς παρουσιάστηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, που κήρυττε και βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό, ζητώντας του να βαπτιστεί. Κατά τη στιγμή της βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς , στάθηκε πάνω από τον Ιησού ενώ ταυτόχρονα ακούσθηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό. Φανερώθηκε έτσι στη γη η Αγία Τριάδα. Πάνω σε αυτό το γεγονός καθιερώθηκε από την Εκκλησία το μυστήριο του βαπτίσματος με τη χρήση νερού.
Την ημέρα των Θεοφανίων, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας τελείται το έθιμο του « αγιασμού των υδάτων », κάτι που θυμίζει την βάπτιση του Ιησού. Κατά την τελετή, που λέγεται και απλά «αγιασμός», καθαγιάζονται τα ύδατα με ευχές και επικλήσεις του ιερέα, καθώς και με την εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού στα νερά. Σε περιοχές μη παραθαλάσσιες η τελετή μπορεί να γίνει σε ποτάμι, λίμνη ή και σε δεξαμενή νερού. Αγιασμοί τελούνται επίσης σε σπίτια, όπου ο ιερέας με ένα κλαδί βασιλικού ραντίζει το σπίτι με το αγιασμένο νερό.
Κατά την εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού σε θάλασσα, ποτάμι, λίμνη ή δεξαμενή, τολμηροί κολυμβητές ή αλλιώς «βουτηχτάδες» , βουτούν στα παγωμένα νερά για να τον ανασύρουν . Όποιος πιάσει τον Σταυρό, αφού πρώτα τον φιλήσει, τον περιφέρει στις οικίες και λαμβάνει πλούσια δώρα. Στην ελληνική ταινία «Μανταλένα», που γυρίστηκε στην Αντίπαρο το 1960, γίνεται μια χαρακτηριστική απόδοση του εθίμου αυτού, αν και ολίγον κωμικοτραγική! Άλλα έθιμα των Θεοφανείων είναι τα κάλαντα των Φώτων, που λένε τα παιδιά την παραμονή της εορτής και το «πλύσιμο» των εικόνων .
Θυμάστε τους καλικάντζαρους, τους δαίμονες που ανεβαίνουν στη γη την παραμονή των Χριστουγέννων; Με τους αγιασμούς των Θεοφανείων, φοβούνται, τρέπονται σε φυγή και επιστρέφουν ξανά στην υπόγεια κρυψώνα τους όπου και παραμένουν μέχρι την επόμενη παραμονή Χριστουγέννων!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Η σύνθετη λέξη «Θεοφάνια» αποτελείται από δύο λέξεις. Μήπως γνωρίζετε ποιες είναι αυτές;
Η λέξη «Θεοφάνια» αποτελείται από τη λέξη «Θεός» και από το αρχαίο ρήμα «φαίνω» που σημαίνει «φανερώνω». Η γιορτή ονομάζεται έτσι επειδή, όπως είδαμε, ο Θεός φανερώθηκε στη γη. Λέξεις όπως: φαίνομαι, φαινόμενο, φαντασία, φάντασμα, φανάρι, παράγονται από το ρήμα «φαίνω».
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε δει ποτέ ζωντανά ή σε βίντεο την τελετή αγιασμού των υδάτων;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide