Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Οι απόκριες στην Ελλάδα είναι μια περίοδος γλεντιού, ψυχαγωγίας και μασκαρέματος . Η ατμόσφαιρα είναι κεφάτη, με πολλά πάρτι μασκέ , πειράγματα και καρναβάλια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι απόκριες διαρκούν τρεις εβδομάδες και γιορτάζονται 70 ημέρες πριν το Πάσχα, κατά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία αλλά και τα έθιμα της περιόδου των αποκριών.
Μήπως γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «καρναβάλι» και από που προέρχεται;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Με τις απόκριες ανοίγει επίσημα το Τριώδιο . Μια περίοδος που έχει σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία , προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχτούμε το Πάσχα και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι τρεις εβδομάδες των αποκριών ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και Τυρινή ή της Τυροφάγου. Η Κρεατινή εβδομάδα τελειώνει με την «Κυριακή της Απόκρεω», διότι από την επόμενη ήμερα κάνουμε αποχή από το κρέας. Εξ ου και η λέξη «απόκριες». Την εβδομάδα της Τυροφάγου τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα ως ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ της κρεοφαγίας και της νηστείας που θα ακολουθήσει κατά την επόμενη περίοδο, αυτή της Σαρακοστής .
Οι απόκριες όμως, συνδέονται και με αρχαίες παγανιστικές εκδηλώσεις και κυρίως με την λατρεία του θεού Διονύσου, ο οποίος ξαναγεννιόταν για να φέρει την άνοιξη. Σήμερα τα αποκριάτικα έθιμα της επαρχίας, δείχνουν τις βαθύτερες αυτές ρίζες με ζωόμορφες μεταμφιέσεις που θυμίζουν κυρίως τράγους και μεγάλα κουδούνια που ξορκίζουν το κακό με εκκωφαντικούς θορύβους. Ένα γνωστό έθιμο είναι οι « Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας που γυρίζουν τους δρόμους χορεύοντας με συγκεκριμένα βήματα φορώντας ιδιόμορφες μάσκες που λέγονται «πρόσωποι». Οι Μπούλες είναι άντρες ντυμένοι γυναικεία, ενώ οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες.
Στις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται καρναβάλια με πιο γνωστό αυτό της Πάτρας. Άλλα γνωστά είναι το καρναβάλι της Ξάνθης και του Μοσχάτου στην Αθήνα. Το πατρινό καρναβάλι περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων και με το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στον μώλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι. Τα κουστούμια των συμμετεχόντων και τα άρματα είναι ιδιαίτερα ευφάνταστα και μερικές φορές σατυρικά.
Γενικά κατά τις απόκριες οι άνθρωποι τριγυρνούν στους δρόμους μεταμφιεσμένοι ρίχνοντας σερπαντίνες , κομφετί και πειράζοντας ο ένας τον άλλον. Στην περιοχή της Πλάκας όμως, στην Αθήνα, αν δείτε πιτσιρικάδες με πλαστικά ρόπαλα θα σας ρίξουν δυνατές ροπαλιές! Γι' αυτό προσοχή!
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Μήπως γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «καρναβάλι» και από που προέρχεται;
Η λέξη « καρναβάλι » προέρχεται από το λατινικό «carne levare», που όπως και η λέξη απο-κριά, σημαίνει αποχή από το κρέας. Μερικοί ειδικοί όμως, πιστεύουν ότι προήλθε από το επίσης λατινικό «carrus navalis» που σημαίνει «ναυτικό αμαξίδιο». Η πρώτη άποψη υποστηρίζει την χριστιανική προέλευση του όρου ενώ η δεύτερη μια πιο παγανιστική.
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Αν είχατε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα ελληνικό καρναβάλι, τι θα ντυνόσασταν;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide