Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Νότος
Ένα πρωινό του 1996 που μόλις είχα ξυπνήσει, άνοιξα το ραδιόφωνο κι έψαξα να βρω κάποιον σταθμό που έπαιζε τραγούδια για να ξεκινήσω ευχάριστα τη μέρα.
«Από το νέο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το επόμενο τραγούδι με τίτλο Νότος...» άκουσα τον εκφωνητή να λέει κι αμέσως τράβηξε την προσοχή μου.
Από εκείνη τη στιγμή προστέθηκε στη λίστα των αγαπημένων μου.
Είναι ένα τραγούδι ερωτικό, αλλά ιδιαίτερα μελαγχολικό, που δημιουργεί σε όποιον το ακούει ένα παράξενο αίσθημα μοναξιάς κι ερήμωσης του γύρω χώρου και των συναισθημάτων.
Αναφέρεται στον Νότο, ίσως γιατί εκεί οι άνθρωποι ζουν εντονότερα τα συναισθήματα, πάντα με μια δόση δράματος.
Και τότε ήρθε η αγάπη να τον τραβήξει από τον βάλτο της μοναξιάς που τον έπνιγε.
Έζησαν μια παθιασμένη σχέση που όμως τελείωσε, γιατί φθάρθηκε από τη ζήλεια και τις αμφιβολίες.
Κι ο στιχουργός αναρωτιέται τι να σκέφτεται, τι περνάει από το μυαλό της, που σημαίνει πως δεν γνώρισε ποτέ ο ένας τον άλλο πραγματικά.
Το τραγούδι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε συνεργασία με τον Μπάμπη Στόκα, για το δισκογραφικό άλμπουμ του πρώτου.
Αργότερα το τραγούδησαν κι άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Γ. Νταλάρας και ο Μάριος Φραγκούλης. Τη μουσική συνέθεσε ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας, και παραμένοντας πιστός στο είδος της μουσικής που για χρόνια υποστήριζε, δημιούργησε μια ροκ μπαλάντα.
Όσο για τον στιχουργό Ισαάκ Σούση, αυτός ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1995 και στο τραγούδι «Νότος» ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ασχολήθηκε με τη συγγραφή.
Πέρα από τη μουσική βιομηχανία, έχει εκδώσει επίσης ποιητικές συλλογές κι άλλα κείμενα.

Comments

Hide