Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι δίχως άλλο ένας από τους σημαντικότερους και πιο συζητημένους Έλληνες σκηνοθέτες όλων των εποχών.
Κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο το εγχώριο κοινό, αλλά και, ξεπερνώντας τα σύνορα, να γίνει αποδεκτός σε διεθνές επίπεδο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και ξεκίνησε να σπουδάζει Νομικά. Εγκατέλειψε όμως τη σχολή για να πάει στο Παρίσι και να κυνηγήσει το όνειρό του.
Εκεί, ξεκινώντας από τη Σορβόνη με μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καταλήγει στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC.
Η περιπέτεια των σπουδών του δεν σταματάει σε αυτό το σημείο, αλλά μετά από διαφωνία με τον καθηγητή σκηνοθεσίας, συνεχίζει στο Musée de l'Homme με μαθήματα εθνολογίας.
Ολοκληρώνοντας, επιστρέφει το 1964 στην Ελλάδα, όπου και αρχίζει να εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδα, εκπλήσσοντας όσους πίστευαν πως θα επιστρέψει στην Πόλη του Φωτός.
Την απόφασή του αυτή επηρέασε η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη χώρα του.
Μέχρι το 1979, ασχολείται με τον χώρο και με κάποιες μικρού μήκους ταινίες, το μεγάλο ξεκίνημα όμως της καριέρας του έρχεται με την πρώτη μεγάλου μήκους τανία του «Αναπαράσταση», η οποία κέρδισε πολλά βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την επιτυχία αυτή ακολούθησαν πολλές άλλες ταινίες, όπως «Μέρες του '36», «Ο Θίασος», «Μεγαλέξανδρος», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Τοπίο στην ομίχλη», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει».
Σχεδόν όλες οι δημιουργίες του λαμβάνουν εξαιρετικά σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών και το Βραβείο καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της έβδομης τέχνης, που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει τον ελληνικό κινηματογράφο, προκαλώντας τον θαυμασμό κοινού και κριτικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Comments

Hide