Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Φανταστείτε μελωδίες γιορτινές, κάλαντα, θεσπέσια αρώματα, ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, λαμπιόνια και γιορτινή διακόσμηση στους δρόμους και στα σπίτια. Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές στην Ελλάδα. Γιόρταζονται στις 25 Δεκεμβρίου προς τιμήν της γέννησης του Ιησού Χριστού και κάθε περιοχή έχει αυτές τις ημέρες τα δικά της ξεχωριστά έθιμα.
Σε αυτό το βίντεο θα δούμε μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα που παρατηρούνται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Γνωρίζετε ποια είναι η κύρια διαφορά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα με τα Χριστούγεννα στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων ξεκινά νωρίς, γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου, με μαγαζιά και δρόμους να στολίζονται χριστουγεννιάτικα. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, είτε ψεύτικα είτε αληθινά έλατα, έχουν την τιμητική τους . Πολλοί όμως, συνήθως οι νησιώτες, αντί να στολίζουν δέντρο, που είναι μια ξενόφερτη συνήθεια, στολίζουν το «χριστουγεννιάτικο καράβι» που αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης . Η συνήθεια αυτή έχει σχέση με την ενασχόληση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Από τον στολισμό δεν θα μπορούσε να λείπει και η φάτνη , που αποτελεί την αναπαράσταση του στάβλου όπου γεννήθηκε ο Χριστός.
Την παραμονή των Χριστουγέννων από νωρίς το πρωί τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους για να πουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ενώ οι μεγάλοι ετοιμάζονται για το ρεβεγιόν που θα ακολουθήσει αργότερα το βράδυ. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν το χριστόψωμο και ετοιμάζουν το τραπέζι. Το χοιρινό είναι το πιο δημοφιλές έδεσμα εκείνη τη βραδιά όπως επίσης και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα . Τα τελευταία χρόνια, όμως ,πολλοί επιλέγουν γαλοπούλα. Κατά το δείπνο ακούγονται συνήθως οι ήχοι γνωστών χριστουγεννιάτικων μελωδιών και κάπως έτσι ολοκληρώνεται η εικόνα της οικογενειακής θαλπωρής .
Ένα καθαρά χριστιανικό έθιμο είναι και το χριστόψωμο , το οποίο κόβεται ανήμερα την ημέρα των Χριστουγένων, δίνοντας συγχρόνως πολλές ευχές. Το χριστόψωμο φτιάχνεται από υλικά όπως: ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Στο ζυμάρι προσθέτουν και έναν σταυρό με λωρίδες απ’ τη ζύμη, ενώ στο κέντρο βάζουν ένα καρύδι με το τσόφλι του, συμβολίζοντας έτσι τη γονιμότητα. Άλλα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα έθιμα είναι το «τάισμα της βρύσης», κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το διαρκές άναμμα φωτιάς για προστασία από τους καλικάντζαρους .
Οι καλικάντζαροι, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία , είναι δαιμόνια που μένουν στα έγκατα της γης. Την παραμονή των Χριστουγέννων βγαίνουν στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους, διότι τους αρέσουν τα παιχνίδια, και παραμένουν μέχρι την ημέρα των Θεοφανείων.
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε ποια είναι η κύρια διαφορά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα με τα Χριστούγεννα στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο;
Στην Ελλάδα ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται τα Χριστούγεννα, όπως στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, αλλά την Πρωτοχρονιά επειδή είναι η μέρα του Αγίου Βασιλείου! Παρ' όλα αυτά οι νονοί και οι συγγενείς δίνουν δώρα στα παιδιά τα Χριστούγεννα, οπότε δεν μένουν παραπονεμένα!
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην χώρα σας; Και αν ναι, πώς;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide