Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Ιόνια νησιά
Τα Ιόνια νησιά, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, είναι ένα σύνολο νησιών στο Ιόνιο πέλαγος κατά μήκος της Δυτικής Ελλάδας. Αν και είναι γνωστά και ως Επτάνησα, επτά είναι μόνο τα κυριότερα από αυτά που το απαρτίζουν· από Βορρά προς Νότο είναι η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και τα Κύθηρα.
Με ιστορία που πιθανολογείται πως ξεκινά το 1200 πΧ, τα Επτάνησα δεν βρέθηκαν υπό Οθωμανική κατοχή, αλλά υπό Ενετική και αργότερα Αγγλική, γεγονός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και διαφοροποίηση του πολιτισμού τους, ακόμα και μετά την ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864.
Τα νησιά του Ιονίου εμφανίζουν λοιπόν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά του Αιγαίου. Πλούσια σε φύτευση, με τις ελιές και τα κυπαρίσσια να κυριαρχούν, περιβάλλονται από υπέροχες γαλάζιες θάλασσες και μεγάλες αμμουδιές. Ανάμεσα στις δεντρόφυτες εκτάσεις, πολλά χωριά και μικρές πόλεις συνθέτουν το τοπίο· σπίτια με στέγες από κεραμίδια, ξύλινα παραθυρόφυλλα, καμάρες και τοίχους σε διάφορους χρωματισμούς αποτελούν έκφραση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας γοητευτικούς οικισμούς, με ατμόσφαιρα που θυμίζει ιταλική επαρχία.
Σημαντικό μέρος της ξεχωριστής τους κουλτούρας κατέχουν οι τέχνες, και ιδιαίτερα η μουσική. Ένδειξη ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων είναι οι πολυάριθμες μουσικές μπάντες που υπάρχουν στα νησιά, ο τραγουδιστός τόνος των τοπικών διαλέκτων, καθώς και οι παραδοσιακές «καντάδες», τραγούδια που αφιέρωναν οι νέοι στις κοπέλες που αγαπούσαν, κάτω από τα παράθυρά τους.
Οι Επτανήσιοι θεωρούνται από την υπόλοιπη Ελλάδα ως άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους λειτουργούν με μια ιδιαίτερη τρέλα και που λατρεύουν το κουτσομπολιό. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής της καθημερινότητας, και αν και έχουν κάποια βάση οι απόψεις αυτές, δεν παύουν να αποτελούν υπερβολές.
Με λίγα λόγια, τα Ιόνια νησιά είναι ένας μοναδικός συνδυασμός της Ελληνικής και Ιταλικής κουλτούρας που με τη πάροδο των χρόνων απέκτησαν την δική τους μοναδική ταυτότητα.

Comments

Hide