Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Κρήτη
Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε μέγεθος στη Μεσόγειο, βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της, ανάμεσα στο Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη του Ηρακλείου, ενώ άλλες σημαντικές είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Πολλοί θεωρούν πως πρωτοκατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική εποχή, στοιχεία όμως υπάρχουν από την Νεολιθική. Σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία του νησιού είναι ο Μινωικός πολιτισμός (3000-1400 πΧ), όπου εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης υπήρξε σημαντική πρόοδος και έτσι μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα παλάτια της Κνωσού και της Φαιστού.
Όσον αφορά στη νεότερη ιστορία του νησιού, το 1291 η Κρήτη πέφτει στα χέρια των Ενετών και το 1645 στων Οθωμανών. Μετά από πολλούς αγώνες, το 1897 ανεξαρτητοποιείται και το 1912 γίνεται μέρος του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Η τοπογραφία του νησιού παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: από ορεινά τοπία με απόκρημνες κορυφές και πεδιάδες, έως παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ενδοχώρα. Το τοπίο το χαρακτηρίζουν ελιές και αμπέλια, που διαδέχονται σε εικόνες και χρώματα το ένα το άλλο. Έτσι, εξαιτίας αυτής της ποικιλίας σε τοπία και κλίμα, έχει μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή σε αγροτικά προϊόντα.
Η κρητική διατροφή θεωρείται πως προσφέρει υγεία και μακροζωία: φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, μέλι και λάδι αποτελούν τη βάση της, με το ψάρι και το κρέας να ακολουθούν. Γνωστά πιάτα είναι ο ντάκος, οι χοχλιοί, το γαμοπίλαφο, τα καλιτσούνια και οι μυζηθρόπιτες.
Οι Κρητικοί είναι άνθρωποι περήφανοι για την καταγωγή τους και τον τόπο τους, με συμπεριφορά που τιμά τις παραδόσεις και σέβεται την οικογένεια. Αν έπρεπε να περιγραφεί ένας παραδοσιακός Κρητικός θα ήταν μελαχρινός με μουστάκι, μαύρα ρούχα και μαντήλι στο κεφάλι.
Χαρακτηριστικό της Κρητικής κοινωνίας είναι οι βεντέτες, οι έχθρες δηλαδή ανάμεσα σε οικογένειες που διαρκούν για χρόνια και περνούν από γενιά σε γενιά.
Με λίγα λόγια, η Κρήτη αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο γεμάτο αντιθέσεις, πανέμορφα τοπία και ιδιαίτερες παραδόσεις.

Comments

Hide