Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Βόλος
Ο Βόλος είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Θεσσαλίας στον Παγασητικό κόλπο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιβατικά και εμπορικά λιμάνια στη Μέση Ελλάδα.
Αν και η ευρύτερη περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, ανήκει στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, με νεολιθικά ευρήματα που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο σημαίνοντα της Βαλκανικής χερσονήσου, η πόλη του Βόλου δεν έχει τόσο μακρά ιστορία, παρά αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα.
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ο Βόλος περιοριζόταν στο κάστρο και είχε τα χαρακτηριστικά των γραφικών κατοικιών της Τουρκοκρατίας. Μετά όμως την ανάπτυξη της νέας πόλης, η αρχιτεκτονική της παρουσίασε μεγάλη ποικιλία με δείγματα νεοκλασικισμού και μοντέρνου κινήματος.
Παλαιότερα η οικονομία της στηριζόταν κυρίως στη Βιομηχανία, σήμερα όμως στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα, αν και κάποιες βιομηχανικές μονάδες συνεχίζουν να υπάρχουν. Μετά την ίδρυση στην πόλη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, η πνευματική ζωή στον Βόλο αναπτύχθηκε αισθητά, και έγινε το κέντρο για πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.
Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου προσέλκυσε και πολλούς φοιτητές, οπότε το σκηνικό της πόλης άλλαξε χαρακτήρα. Πολλά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, μπαρ και άλλα κέντρα διασκέδασης έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας ζωή στην πόλη. Τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή οδό, η οποία και μεταμορφώθηκε σε τόπο περιπάτου, όπου οι κάτοικοι πηγαίνουν για βόλτα πριν ή μετά το βραδινό.
Η παραδοσιακή κουζίνα του Βόλου έχει κυρίως ορεινές επιρροές, δεδομένης της γειτνίασής του με το Πήλιο. Σπετσοφάι, μπουρμάρι, ριγανοκεφτέδες, κρίταμα και τσιτσίραβλα αποτελούν ορισμένα από τα διάσημα πιάτα που μπορεί κανείς να γευτεί. Επίσης, φιρίκια, κάστανα και γλυκά του κουταλιού είναι κάποιες ακόμα από τις τοπικές λιχουδιές.
Ο Βόλος είναι λοιπόν μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη με θέα τη θάλασσα και φόντο το Πήλιο, με τα χωριά του σκορπισμένα στα πευκόφυτα βουνά.

Comments

Hide